DomůRady a NávodyDojedli jste bonboniéru? Kam vyhodit jednotlivé obaly, jak je vytřídit správně?

Dojedli jste bonboniéru? Kam vyhodit jednotlivé obaly, jak je vytřídit správně?

-

Pokud není jasné, zda je celá bonboniéra zabalena v celofánové nebo plastové fólii, je lepší obal vyhodit do plastů.

TASR 29.09.2021 11:00 bonbon, bonbón, bonboniéraFoto: Shutterstock
Jak recyklovat obaly z bonboniéry?
Většinou jsou čokolády a čokoládové výrobky baleny do obalů z plastů, papíru nebo hliníkových fólií. Některé obaly se skládají z vícevrstvých materiálů, tehdy je třeba vytřídit do kontejnerů na nápojové kartony nebo podle složky, která je v obalu více zastoupena, vysvětluje Katarína Kretter z organizace odpovědnosti výrobců Envi-Pak

Z vícevrstvého materiálu, který patří do kontejnerů na nápojové kartony, je složena například bílá část bonboniér, která slouží k oddělení a ochranu bonbónů od zbytku. Stejně se z něj skládá vnitřní obal čokoládových tyčinek různých příchutí (např. Rumová nebo nugátová). Vnější obal takových tyčinek je tvořen z plastu. V případě bonboniér patří papírová krabice do papíru, ale vanička, ve které jsou naskládané čokoládové bonbóny, je z plastu.

baterie, baterky, elektro, odpad
ČTĚTE VÍCE
Baterie a akumulátory nepatří do žádného z kontejnerů na tříděný sběr! Kam tedy?
Většina tabulkových čokolád, čokoládových sušenek a sušenek je balena do plastového obalu. Některé čokoládové produkty, například kulaté piškoty plněné ovocným želé máčené v čokoládě, jsou naskládané v plastové vaničce, která je ještě celá zabalená v plastovém obalu. Všechny tyto obaly patří do tříděného sběru plastů. Existují i ​​čokolády, které jsou baleny do dvouvrstvých obalů, nejdříve do staniolu nebo hliníkového obalu, který patří do kovů a následně do papíru.

Jemné pečivo, které je určeno hlavně dětem, je také balené dvouvrstvě. Pečivo je uloženo ve vaničce z papíru, který pokud není mastný, patří do tříděného sběru papíru. Celé je to ještě zabalené do plastového obalu, který je třeba vyhodit do plastu.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek