Domů Bydlení Ve starém poválečném domě vytvořili otevřený a světlý interiér

Ve starém poválečném domě vytvořili otevřený a světlý interiér

-

Architekti proměnili starý poválečný dům na uměleckou brikoláž, která je plně funkční i pohodlná. Určitě vám neujdou ani originální detaily, které interiéru přidávají speciální hodnotu. Světlý prostor osvěžili zelenou.

House 34 je součástí skupiny podobných domů na sídlišti, které vzniklo po druhé světové válce v anglickém městě Saint Albans. Takové bydlení bylo a stále je důležitým prvkem městské struktury. Podporuje smysl pro komunitu, podobně jako řadové domy v našich městech. Předmětem rekonstrukce byla úplná renovace interiéru.

Přečtěte si také
Unikátní zelený dům po rekonstrukci tančí v čase a prostoru
Majitelé si přáli především větší otevřenější společné místnosti. Uspořádání prvního patra mělo zůstat nezměněné, podobně i fasády domu.

Kruhový odkaz na původ domu
Hlavní proměnou bylo otevření prostoru v přízemí. Autoři rekonstrukce odstranili dvě stěny, a tak se interiér otevřel a zvýšila se flexibilita jeho využití. I když jsou všechny vnitřní stěny omítnuté bíle, architektem se podařilo vytvořit zajímavý odkaz na původ stavby.

Bílá obývací pokoj s dubovou podlahou
Kruhový tvar provází celý zrekonstruovaný interiér, podobně jako zelený akcent některých detailů. Zdroj: Lorenzo Zandrou

Ve společném prostoru udělali v omítce kruh, který odhaluje původní zdivo a vypadá jako nevšední dekorace či umělecké dílo. Po odstranění stěn bylo nutné – kvůli podpoře stropu – přidat nový ocelový nosník. Podobně jako několik detailů v interiéru, je natřený zeleně.

Obývák s velkým cihlovým kruhem
Architekti ve společném prostoru udělali v omítce kruh, který odhaluje původní zdivo a vypadá jako nevšední dekorace či umělecké dílo. Zdroj: Lorenzo Zandrou

Kruh jako hlavní designový prvek
Kruhový tvar provází celý zrekonstruovaný interiér, podobně jako zelený akcent některých detailů. Všimněte si stolky s kruhovými výřezy, na kterých jsou pokojové rostliny, kruh v podlaze kolem ocelového sloupu, kruhové osvětlení, vypínače, zrcadlo v koupelně.

Přečtěte si také
Úzký dům s kamennými zdmi se rozvíjí do výšky. Nechybí ani malá předzahrádka s posezením
Vše navazuje na největší kruh v bytě – vyřezaný do omítky a odhalující původní zdivo. Zelenou barvou jsou zvýrazněny schody, rámy dveří, v koupelně je použit čtvercový glazovaný obklad stejné barvy.

St_Albans_house12
Proměnou prošly i podlahy – většinu pokrývají dubové desky s přirozeným vzorem uzlů a zrn, který kontrastuje s bílými stropy a stěnami. Zdroj: Lorenzo Zandrou

Závěs jako hranice mezi přízemím a prvním patrem
Schody, které vedou na horní podlaží, zakrývá závěs, který zároveň dodává čistému prostoru teplo a uzavírá soukromé prostory. Schodiště je vlastně zrecyklované původní s vylepšenými prvky. Na více místech najdete růžový mramor – například na komodě pod kruhovým výřezem nebo na zábradlí schodiště. I koupelna se dočkala zvětšení. Středovou stěnu odstranili, a tak vznikl větší prostor na hygienu.

Za zmínku stojí i hravé zelené úchytky na skříni v ložnici či na chodbě. Proměnou prošly i podlahy – většinu pokrývají dubové desky s přirozeným vzorem uzlů a zrn, který kontrastuje s bílými stropy a stěnami. Přeměněn interiér sami architekti nazývají „volným výsledkem rušné souhry architektonických prvků a konstelace setkání mezi původním a novým“. Architektonickou brikolážou.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek